Verandering in organisaties is het enige constante. Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg en loop je hopeloos achter op je concurrentie en de veranderende vraag in de markt. Op zich is dit niet nieuw en hebben vooral startups voorsprong op de gevestigde bedrijven – die veelal te maken hebben met vastgeroeste processen, architecturen en applicaties- , maar ook zij zullen snel achter raken als ze blijven doen waarin ze zich ooit onderscheidde.
In de 90’er jaren was het duidelijk dat de IT-silo’s die ieder een eigen functie voor de organisatie bediende niet in lijn liepen met de afdeling overschrijdende en horizontaal georiënteerde business processen. Omdat de vele losse systemen en inflexibele technologie complex waren om te her gebruiken en besluiten werden genomen op individuele basis ontbrak ieder inzicht en synergie. Dit werd de oorsprong van Enterprise Architecturen. Om te kunnen navigeren in deze complexiteit werd een proces ontwikkeld die de koppeling tussen de business, processen, applicaties en IT beschreef, de afspraken en bestuur van de organisatie documenteerden en een analyse maakte van de huidige situatie en de strategische richting om zo gecontroleerd en gefaseerd te kunnen veranderen.
Die veranderingen gaan sinds 2000 alsmaar sneller en vragen van organisaties, gevraagd en ongevraagd, een hoge mate van flexibiliteit om te kunnen reageren op competitie, wet- en regelgeving, veranderende technologieën en vooral een sterke veranderende klant verwachting. Dit eiste van de Enterprise Architectuur om middleware, Clouddiensten en outsourcet kennis en capaciteiten te kunnen integreren.
Waarbij de ontwikkelingen van Enterprise Architecturen nog steeds gebaseerd zijn op een aantal basis fundamenten en domeinen zien we dat niet alleen de grote organisaties gebruiken maken van Enterprise architecturen, maar ook dat kleine organisaties en vooral startups de voordelen hiervan zien. Tevens ontstaat de behoefte voor een Live Enterprise Architectuur, die dynamisch mee veranderd met de wijzigingen die doorgevoerd worden in de organisatie, processen, applicaties en infrastructuur en niet meer alleen door de architecten en informatiemanagers als documentatie platform gebruikt worden. Ook de in- en externe verantwoordelijke en aansprakelijke stakeholders leveren input en kunnen naar behoefte informatie opvragen om de veranderingen te kunnen initiëren. De kracht van deze Live Enterprise Architectuur voorziet in een actueel overzicht in de gebruikte (of juist niet gebruikte) processen en applicaties, waardoor direct besparingen en verbeteringen gerealiseerd kunnen worden.